دیابت و سلامت دهان

تاثیر دیابت بر سلامت دهان و دندان


دیابت و مشکلات دهان‌ودندان

زمانی‌که دارای تشخیص دیابت باشید میزان بالای قندخون می‌تواند به کل بدن شما آسیب برساند. در مورد دهان‌ودندان نیز قندخون بالا در افراد دارای تشخیص دیابت موجب تسریع رشد میکروب‌های دهان‌ودندان و در نتیجه التهاب و تورم لثه‌ها می‌شود. التهاب لثه نیز موجب افزایش تحریک‌پذیری آن می‌شود، به‌ویژه به‌هنگام مسواک‌زدن. از سوی دیگر، افزایش قندخون در افراد دارای تشخیص دیابت می‌تواند موجب تشدید مشکلات دهان‌ودندان شود، به نحوی‌که در صورت عدم پیروی از دستورعمل‌های پزشکی ممکن است فرد دندان‌های خود را از دست دهد. در اینجا باید توجه داشت که مصرف دخانیات موجب تشدید این مشکلات می‌شود. اما خبر خوب این است که کنترل مشکلات دهان‌ودندان کاملا در دست شماست.

دیابت و بهداشت دهان

در ابتدا باید توجه داشت که آن گروه از افراد دارای تشخیص دیابت که کنترل ضعیفی بر میزان قندخون خود دارند بیشتر مستعد مشکلات سلامت دهان‌ودندان می‌باشند. بنابراین تنظیم قندخون در دامنه طبیعی آن منجر به کاهش ریسک این گروه از عوارض دیابت می‌شود. توصیه می‌شود که برای کاهش ریسک مشکلات دهان‌ودندان افراد دارای تشخیص دیابت رژیم خوراکی متعادلی داشته باشند، به صورت منظم ورزش کنند و مصرف دخانیات را ترک نمایند. همچنین بهتر است هر شش ماه یکبار به دندان‌ پزشک مراجعه نمایند تا هر نوع عفونت احتمالی به سرعت شناسایی و درمان شود.

علائم‌ونشانه‌ها

قرمزی و خون‌ریزی لثه اولین نشانه بیماری‌های دهان‌ودندان محسوب می‌شوند. مهم‌ترین علائم عبارتند از:

  • خون‌ریزی لثه؛
  • کشیده شدن لثه به سمت پایین؛
  • لق شدن دندان‌ها؛
  • بوی بد دهان؛
  • ضربان‌دار شدن لثه‌ها؛
  • قرار گرفتن نامناسب دندان مصنوعی و آسیب واردشدن به لثه‌ها.

در صورت مشاهده هرکدام از این علائم به دندان‌پزشک خود مراجعه نمایید. دقت داشته باشید که در صورت مراجعه به دندان‌پزشک حتما او را از تشخیص دیابت خود آگاه نمایید زیرا دیابت می‌تواند بر روند درمانی شما تاثیرگذار باشد.

دیابت و مشکلات دهان‌ودندان

همان‌طور که پیش از این بیان شد غلظت بالای قندخون منجر به افزایش ریسک مشکلات سلامت دهان می‌شود بنابراین این افراد باید اقدامات بیشتری برای پیشگیری از مشکلات دهان‌ودندان انجام دهند. 3 بیماری مهم دهان‌و‌دندان که بیشترین بروز را در میان افراد دارای تشخیص دیابت دارند عبارتند از: بیماری‌های لثه، برفک دهان و سوراخ شدن دندان. در ادامه این سه بیماری به ترتیب بررسی شده‌اند.

بیماری‌های لثه   بیماری‌های لثه زمانی بروز می‌یابند که باکتری‌های موجود در دهان شروع به تولید پلاکت‌هایی در سطح دندان‌ها می‌کنند. این دسته از بیماری‌ها بر اساس شدت عوارضی که ایجاد می‌کنند به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  1. التهاب لثه: التهاب لثه مرحله اول گسترش بیماری‌های لثه می‌باشد که عمدتا به علت بهداشت ضعیف دهان و رشد پلاکت‌ها روی دندان‌ها ایجاد می‌شود. علائم غالب آن نیز شامل تورم، سرخ شدن و حساسیت لثه می‌شوند که می‌تواند منجر به خون‌ریزی لثه‌ها حین مسواک‌زدن شود. التهاب لثه را می‌توان از طریق رعایت قواعد بهداشت دهان‌ودندان درمان کرد.
  2. پیوره یا پیرادندان‌آماس یا بیماری بافت‌های اطراف دندان: التهاب لثه درمان‌نشده می‌تواند منجر به بیماری‌ بافت‌های اطراف دندان شود. این بیماری در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری‌ بافت‌های اطراف دندان را دارند، افرادی که بهداشت دندان ضعیفی دارند و افراد دارای تشخیص دیابت شیوع بیشتری دارد. در این مرحله به لثه‌ها و استخوان‌های نگهدارنده آنها آسیب وارد شده است.
  3. بیماری شدید بافت‌های اطراف دندان: این بیماری شدیدترین مرحله بیماری لثه است که علائم بارز آن آسیب شدید به لثه و استخوان‌های اطراف آن می‌باشند.

باید توجه داشت که بالابودن غلظت قندخون برای مدتی طولانی می‌تواند منجر به تسریع بروز یا تشدید بیماری‌های لثه شود، اما تنظیم قندخون در دامنه طبیعی آن به میزان زیادی ریسک این بیماری‌ها را کاهش می‌دهد. به هنگام تلاش برای پیشگیری از این بیماری‌ها توجه داشته باشید زمانی‌که بدن‌تان در حال مبارزه با عفونت است میزان قندخون شما معمولا افزایش می‌یابد که می‌تواند منجر به وخامت بیماری‌های دهان شود -در مواردی ممکن است در مصرف غذا نیز مشکلاتی ایجاد شود.

 برفک دهان

برفک یک بیماری قارچی است که گاهی اوقات در دهان نیز رشد می‌کند؛ در برخی موارد نیز بر اثر خشکی مفرط دهان بر اثر مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها ایجاد می‌شود. احتمال رشد برفک دهان در آن دسته از افراد دارای تشخیص دیابت که قندخون خود را به شکل مناسبی کنترل نمی‌کنند بیشتر است.

علائم برفک دهان

مهم‌ترین و رایج‌ترین علائم برفک دهان عبارتند از:

  • لکه‌های سفیدرنگ در دهان؛
  • سرخی بیش از حد زبان؛
  • ترک خوردن گوشه لب‌ها.

 سوراخ شدن دندان

به‌طور طبیعی دهان ما شامل باکتری‌های زیادی می‌شود، هنگامی که نشاسته و گلوکز موجود در مواد غذایی در دسترس این باکتری‌ها قرار می‌گیرد روی دندان‌ها لایه نازکی به نام پلاکت تشکیل می‌شود که می‌تواند منجر به سوراخ‌شدن دندان‌ها و بیماری‌های لثه شود. هرچه که میزان قندخون شما بالاتر باشد مواجهه این باکتری‌ها با نشاسته و قند نیز بیشتر می‌شود. بنابراین افراد دارای تشخیص دیابت به احتمال بالاتری با مشکل تشکیل پلاکت روی دندان‌ها مواجه می‌شوند.

 ده نکته برای پیشگیری از بیماری‌های دهان‌ودندان در افراد دارای تشخیص دیابت

  1. یکبار در شب پیش از خواب و یکبار نیز در طول روز دندان‌های خود را مسواک بزنید. مهم‌ترین زمان برای مسواک زدن پیش از خواب است؛
  2. از نخ دندان برای خارج کردن تکه‌های غذا از بین دندان‌های خود استفاده کنید، ترجیحا پیش از مسواک زدن؛
  3. از خمیردندان‌هایی استفاده کنید که حاوی فلوراید هستند؛
  4. به دفعات کمتری از اسنک‌های حاوی شکر و نوشیدنی‌های دارای کربوهیدرات استفاده کنید؛
  5. پس از مسواک زدن تف کنید ولی خمیردندان موجود در دهان را نشورید، اینکار موجب می‌شود فلوراید در دهان شما باقی بماند؛
  6. توجه داشته باشید که دهان‌شویه جایگزین مسواک نمی‌باشد؛
  7. پیش از خواب فقط آب بنوشید؛
  8. مدت زمان مسواک زدن هیچگاه نباید از 2 دقیقه کمتر باشد؛
  9. در صورتی که دارای بیماری‌های لثه باشید کنترل قندخون شما دشوارتر خواهد بود، اما درمان بیماری‌های لثه منجر کاملا امکان‌پذیر است؛
  10. حداقل سالی یکبار به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *