انسولین لانتوس (Insulin Lantus) یا انسولین گلارژین
- Shekarban
- داروهای دیابتی
انسولین لانتوس یکی از شناختهشدهترین و پرمصرفترین انسولینهای طولانیاثر است. این نام تجاری مربوط به «انسولین گلارژین» است که یک آنالوگ انسولین انسانی محسوب میشود. انسولین لانتوس یک آنالوگ انسولین بازال است. این به این معنی است که برای تقلید از ترشح پایه و مداوم انسولین توسط پانکراس در افراد سالم طراحی شده است. برخلاف انسولینهای کوتاهاثر یا سریعاثر که برای پوشش افزایش قند خون پس از وعدههای غذایی استفاده میشوند، انسولینهای بازال مانند لانتوس برای حفظ سطح قند خون در حالت ناشتا و بین وعدههای غذایی به کار میروند.
نام شیمیایی انسولین لانتوس «انسولین گلارژین» است. این آنالوگ انسولین با تغییرات جزئی در ساختار مولکولی نسبت به انسولین انسانی تولید میشود. این تغییرات باعث میشود که پس از تزریق، انسولین گلارژین در بافت زیرپوستی رسوب کرده و به تدریج در طول زمان آزاد شود. این آزاد شدن آهسته و پیوسته منجر به یک پروفایل اثرگذاری صاف و بدون قله میشود که خطر افت قند خون را در مقایسه با انسولینهای NPH که قله اثر مشخصی دارند، کاهش میدهد. تاکید بر این نکته مهم است که هر دو گروه انسولینها برای کنترل قند خون افراد دارای تشخیص دیابت ضروری و مهم هستند. دیابت، بیماری مزمن شایعی است که با افزایش سطح قند خون در بدن مشخص میشود. مدیریت مؤثر قند خون در افراد دارای تشخیص دیابت برای پیشگیری از عوارض جدی بلندمدت مانند بیماریهای قلبی، آسیب عصبی (نوروپاتی)، آسیب کلیوی (نفروپاتی) و آسیب به چشمها (رتینوپاتی) بسیار مهم است. یکی از ارکان اصلی مدیریت دیابت، به ویژه در موارد پیشرفته یا در دیابت نوع ۱، استفاده از انسولین است. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس تولید میشود و به سلولها کمک میکند تا گلوکز را از جریان خون جذب کرده و برای انرژی استفاده کنند.
در این نوشتار از مجله شکربان بهصورت مفصل به بررسی انسولین لانتوس، مکانیسم عمل، موارد مصرف، نحوه استفاده، مزایا و عوارض احتمالی آن پرداخته شده است.

مکانیسم عمل انسولین لانتوس (انسولین گلارژین)
انسولینها انواع مختلفی دارند که بر اساس مدت زمان اثرگذاری و سرعت شروع اثر طبقهبندی میشوند. انسولینهای طولانیاثر دستهای از انسولینها هستند که با تاثیر تدریجی و پایدار خود، سطح انسولین پایه مورد نیاز بدن را برای ۲۴ ساعت یا بیشتر فراهم میکنند. این نوع انسولین به کنترل قند خون در طول شب و بین وعدههای غذایی کمک شایانی میکند. انسولین لانتوس در این گروه قرار میگیرد و نقش مهمی در حفظ ثبات قند خون در طول شب و دورههای ناشتا دارد. به صورت ساده مکانیسم اثر انسولین لانتوس (Lantus) به اینصورت است:
- تزریق و تشکیل ذخیرهی کوچک
انسولین لانتوس یک آنالوگ از (شبیهسازی) انسولین طبیعی است که با یک تغییر کوچک اعمال شده در ساختار پروتئینی آن پس از تزریق در زیرپوست بهصورت ذرات ریز (میکروپرهیپتیت) رسوب میکند. این رسوب مانند «ذخیره کوچک» عمل میکند و باعث آزاد شدن بسیار آرام و یکنواخت انسولین در طول ۲۴ ساعت میشود.
- اتصال به گیرندههای انسولین
پس از ورود آرام انسولین گلارژین به جریان خون، مانند انسولین طبیعی به گیرندههای مخصوص سلولهای عضله و چربی میچسبد. اتصال به این گیرندهها حکم «کلید و قفل» را دارد که دریچهای برای ورود گلوکز (قند خون) به داخل سلولها باز میکند؛
- کاهش قند خون
با باز شدن این دریچهها گلوکز موجود در خون وارد سلولها میشود و در آنجا برای تولید انرژی استفاده میگردد. همزمان، انسولین پیام میدهد که کبد قند جدید نسازد و چربیها را کمتر تجزیه کند، در نتیجه قند خون بهتدریج و یکنواخت کاهش مییابد.
انسولین گلارژین پس از تزریق، در زیر پوست بهصورت دِپو (ذخیره) درآمده و به آرامی وارد خون میشود. سپس با اتصال به گیرندههای سلولی، ورود قند از خون به سلولها را تسهیل و در نتیجه سطح قند خون را به صورت یکنواخت در طول روز کنترل میکند.
موارد مصرف انسولین لانتوس
انسولین لانتوس برای کنترل قند خون در شرایط زیر تایید شده است:
- دیابت نوع ۱ در بزرگسالان و کودکان در افراد دارای تشخیص دیابت نوع ۱، پانکراس قادر به تولید انسولین نیست. بنابراین، درمان با انسولین ضروری است. لانتوس بهعنوان جزء بازال در رژیمهای درمانی شامل تزریقات متعدد انسولین (معمولا همراه با انسولین سریعاثر قبل از وعدههای غذایی) یا در پمپهای انسولین برای تامین دوز پایه استفاده میشود؛
- دیابت نوع ۲ در بزرگسالان و کودکان در افراد دارای تشخیص دیابت نوع ۲ بدن ممکن است انسولین کافی تولید نکند یا دچار مقاومت به انسولین باشد. لانتوس میتواند در مواردی که کنترل قند خون با داروهای خوراکی کاهش دهنده قند خون یا انسولینهای دیگر به تنهایی کافی نیست، تجویز شود. اغلب لانتوس به عنوان گام اولیه در درمان با انسولین در دیابت نوع ۲ آغاز میشود و ممکن است با داروهای خوراکی یا انسولینهای سریعاثر ترکیب شود.
نحوه استفاده و دوزینگ
انسولین لانتوس منحصرا به صورت تزریق زیرپوستی (Subcutaneous Injection) تجویز میشود؛ به این معناست که دارو به بافت چربی زیر پوست تزریق میشود، نه به عضله یا رگ خونی. تزریق به عضله میتواند منجر به جذب سریعتر و غیرقابل پیشبینی انسولین و افزایش خطر افت قند خون شود. تزریق داخل وریدی لانتوس (بجز در شرایط کنترل شده بیمارستانی و تحت نظر پزشک) به دلیل اثر طولانی و رسوبکننده آن ممنوع است.
محلهای مناسب تزریق
- شکم (بهترین محل برای جذب ثابت و قابل اعتماد)؛
- ران؛
- قسمت بالایی بازو؛
- ناحیه باسن.
برای جلوگیری از آسیب به بافت (مانند لیپودیستروفی یا تودههای چربی) و اطمینان از جذب یکنواخت، بسیار مهم است که هربار محل تزریق را تغییر داد (چرخش محل تزریق).
زمان تزریق
یکی از ویژگیهای اصلی انسولین لانتوس، طولانی بودن اثر آن است (تا ۲۴ ساعت). به همین دلیل، معمولا تنها یکبار در روز تزریق میشود. زمان دقیق تزریق در روز میتواند انعطافپذیر باشد، اما بهتر است هر روز در یک ساعت مشخص تزریق انجام شود تا سطح انسولین در بدن ثابت بماند. برخی افراد تزریق شبانه را ترجیح میدهند تا قند خون ناشتای صبحگاهی را بهتر کنترل کنند، در حالیکه برخی دیگر تزریق صبحگاهی را راحتتر میدانند. تصمیمگیری در مورد زمان دقیق تزریق باید با مشورت پزشک و بر اساس سبک زندگی و الگوی قند خون بیمار انجام شود.
دوزینگ
دوز انسولین لانتوس کاملا فردی است و باید توسط پزشک تعیین شود. دوز اولیه معمولا بر اساس وزن بدن، نوع دیابت، سطح فعلی قند خون، سابقه درمان با انسولین و سایر شرایط پزشکی بیمار محاسبه میشود. پس از شروع درمان دوز ممکن است بر اساس نتایج پایش قند خون توسط بیمار تنظیم شود. هدف دستیابی به سطوح هدف قند خون در طول روز و شب بدون ایجاد افت قند خون است.

اشکال دارویی
انسولین لانتوس معمولا بهصورت محلول تزریقی در قلمهای آماده تزریق (SoloStar®) یا ویال موجود است. قلمهای آماده تزریق استفاده را برای بسیاری از بیماران آسانتر نمودهاند.
آموزش و نکات مهم در تزریق انسولین
- شستشوی دستها قبل از تزریق؛
- بررسی ظاهر انسولین (باید شفاف و بدون ذره باشد). اگر کدر بود یا حاوی ذرات معلق بود، نباید استفاده شود؛
- استفاده از سوزن جدید برای هر تزریق. استفاده مجدد از سوزنها خطر عفونت، درد و آسیب بافتی را افزایش میدهد؛
- تمیز کردن محل تزریق با پد الکلی و اجازه دادن به پوست برای خشک شدن قبل از تزریق؛
- ایجاد یک چین پوستی کوچک (در صورت لزوم، به ویژه در افراد لاغر) برای تزریق در بافت زیرپوستی؛
- تزریق دارو با زاویه ۹۰ درجه نسبت به پوست (در برخی موارد ممکن است زاویه ۴۵ درجه توصیه شود، با پزشک خود مشورت کنید)؛
- نگه داشتن سوزن در پوست برای چند ثانیه پس از تزریق برای اطمینان از تزریق کامل دوز؛
- عدم ماساژ دادن محل تزریق پس از تزریق، زیرا این کار میتواند جذب انسولین را تغییر دهد؛
- دفع ایمن سوزنها در ظروف مقاوم به سوراخ شدن.
ترکیب با سایر انسولینها یا داروها
انسولین لانتوس نباید با هیچ نوع انسولین دیگری در یک سرنگ مخلوط شود، زیرا این کار میتواند پروفایل اثرگذاری لانتوس را تغییر دهد. همچنین نباید با هیچ داروی دیگری مخلوط شود. در صورت نیاز به استفاده از انسولینهای سریعاثر یا سایر داروهای تزریقی، باید از سرنگها و محلهای تزریق جداگانه استفاده شود.
مزایای انسولین لانتوس
انسولین لانتوس به دلیل ویژگیهای فارماکولوژیکی خود مزایای قابل توجهی در مدیریت دیابت ارائه میدهد:
- اثرگذاری طولانی و پایدار مهمترین مزیت لانتوس فراهم کردن یک سطح پایه ثابت و بدون قله از انسولین برای حدود ۲۴ ساعت است. این پروفایل اثرگذاری به کنترل قند خون در طول شب و بین وعدههای غذایی کمک کرده و نوسانات قند خون را به حداقل میرساند؛
- کاهش خطر هیپوگلیسمی (افت شدید قند خون) در مقایسه با انسولینهای بازال قدیمیتر مانند NPH که قله اثر مشخصی دارند و میتوانند باعث افت قند خون (هیپوگلیسمی) در زمان اوج فعالیت خود شوند، لانتوس به دلیل پروفایل صاف اثرگذاری، خطر افت قند خون، به ویژه افت قند خون شبانه را کاهش میدهد. این موضوع برای تمام افراد دیابتی، بهویژه آنهایی که سابقه هیپوگلیسمی دارند یا در معرض خطر آن هستند، بسیار مهم است؛
- سهولت استفاده (تزریق یکبار در روز) نیاز به تنها یک تزریق در روز بار درمانی را برای افراد دیابتی کاهش میدهد و به بهبود پایبندی به درمان کمک میکند؛
- انعطافپذیری در زمان تزریق اگرچه توصیه میشود هر روز در یک ساعت ثابت تزریق شود، اما انعطافپذیری محدودی در زمان تزریق وجود دارد که میتواند با سبک زندگی بیمار سازگار شود؛
- مناسب برای ترکیب در رژیمهای درمانی پیچیدهتر لانتوس به خوبی با انسولینهای سریعاثر قبل از وعدههای غذایی یا داروهای خوراکی دیابت ترکیب میشود و امکان دستیابی به کنترل جامع قند خون را فراهم میکند.
عوارض انسولین لانتوس
مانند هر دارویی، انسولین لانتوس نیز ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. شایعترین عارضه جانبی مرتبط با استفاده از انسولین، هیپوگلیسمی (افت قند خون) است.
هیپوگلیسمی
افت قند خون زمانی رخ میدهد که سطح قند خون به زیر حد طبیعی کاهش یابد. علائم هیپوگلیسمی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- لرزش؛
- تعریق؛
- تپش قلب؛
- سرگیجه یا سبکی سر؛
- گرسنگی شدید؛
- تحریکپذیری یا تغییرات خلقی؛
- سردرد؛
- ضعف یا خستگی؛
- اختلال بینایی؛
- گیجی؛
- تشنج یا از دست دادن هوشیاری (در موارد شدید).
عوامل خطر برای هیپوگلیسمی شامل تزریق دوز بیش از حد انسولین، عدم مصرف وعدههای غذایی یا تاخیر در خوردن، ورزش بیش از حد، مصرف الکل، تغییر در جذب انسولین و تداخلات دارویی میشود. مدیریت هیپوگلیسمی شامل مصرف سریع منابع قند سریعجذب مانند آبمیوه، نوشابه شیرین یا قرص گلوکز میشود. در موارد شدید که بیمار قادر به بلع نیست، ممکن است نیاز به تزریق گلوکاگون باشد. آموزش بیمار در مورد تشخیص و درمان هیپوگلیسمی حیاتی است. برای اطلاعات بیشتر در این رابطه میتوانید به مقاله «گلوکاگون و نقش آن در کنترل قند خون» مراجعه کنید.
سایر عوارض انسولین لانتوسط
- واکنشهای محل تزریق قرمزی، تورم، خارش، درد یا کبودی در محل تزریق. این واکنشها معمولا خفیف و موقتی هستند؛
- لیپودیستروفی یا لیپوهیپرتروفی تشکیل تودههای چربی (لیپوهیپرتروفی) یا فرورفتگی در پوست (لیپوآتروفی) در محلهای تزریق مکرر بدون چرخش مناسب. این عارضه میتواند جذب انسولین را مختل کند؛
- واکنشهای آلرژیک واکنشهای آلرژیک به انسولین نادر هستند اما ممکن است رخ دهند. این واکنشها میتوانند شامل بثورات جلدی، خارش عمومی، کهیر، تورم و در موارد شدید، آنافیلاکسی (یک واکنش آلرژیک تهدیدکننده حیات) باشند؛
- افزایش وزن افزایش وزن میتواند یک عارضه جانبی درمان با انسولین باشد. این به دلیل تاثیر انسولین بر ذخیره گلوکز و چربی و گاهی اوقات افزایش مصرف غذا برای پیشگیری یا درمان هیپوگلیسمی رخ میدهد؛
- اِدِم (ورم) در برخی موارد، بهویژه در ابتدای درمان با انسولین، ممکن است احتباس مایعات و ادم رخ دهد؛
- تداخلات دارویی لانتوس ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد که میتواند بر سطح قند خون تاثیر بگذارد. مهم است که پزشک از تمام داروهایی که بیمار مصرف میکند، از جمله داروهای تجویزی، بدون نسخه و مکملهای گیاهی، آگاه باشد. داروهایی که میتوانند اثر انسولین را افزایش دهند و خطر هیپوگلیسمی را زیاد کنند شامل برخی داروهای خوراکی دیابت، مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE inhibitors)، مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسینII (ARBs)، برخی داروهای ضد افسردگی، سالیسیلاتها و برخی آنتی بیوتیکها میشود. داروهایی که میتوانند اثر انسولین را کاهش دهند و خطر هیپرگلیسمی (افزایش قند خون) را زیاد کنند شامل کورتیکواستروئیدها، هورمونهای تیروئید، برخی داروهای ضد روانپریشی و برخی دیورتیکها میشود. توجه داشته باشید که الکل میتواند بر سطح قند خون تاثیر بگذارد و خطر هیپوگلیسمی را افزایش دهد. برای لیست کامل داروهای کاهنده قند خون و مکانیسم تاثیر آنها میتوانید به مقاله «داروهای خوراکی کاهش دهنده قند خون (قرص قند)» مراجعه کنید.

پایش قند خون
پایش منظم قند خون برای تنظیم دوز انسولین لانتوس و اطمینان از کنترل مطلوب قند خون بسیار مهم است. پزشک بر اساس نوع دیابت، رژیم درمانی و وضعیت فردی بیمار، دفعات پایش قند خون را توصیه خواهد کرد. این پایش میتواند شامل استفاده از دستگاههای اندازهگیری قند خون (گلوکومتر) در زمانهای مشخصی از روز (مانند قبل از وعدههای غذایی، دو ساعت پس از وعدههای غذایی، قبل از خواب، در طول شب) یا استفاده از سیستمهای پایش مداوم قند خون (CGM) باشد.
نتایج پایش قند خون به پزشک کمک میکند تا اثربخشی دوز فعلی لانتوس را ارزیابی کرده و در صورت لزوم، دوز را تنظیم کند. افراد دارای تشخیص دیابت میبایست آموزش ببینند که چگونه نتایج قند خون خود را ثبت و تفسیر کنند و در صورت بروز هیپوگلیسمی یا هیپرگلیسمی قابل توجه، چه اقداماتی انجام دهند.
همچنین، آزمایش هموگلوبین A1c (HbA1c) یک معیار مهم برای ارزیابی کنترل بلندمدت قند خون است. این آزمایش میانگین سطح قند خون را در طول 2 تا 3 ماه گذشته نشان میدهد و معمولا هر ۳ تا ۶ ماه یک بار انجام میشود. دستیابی به سطح هدف HbA1c با استفاده از لانتوس و سایر درمانها، هدف اصلی مدیریت دیابت است. برای آشنایی بیشتر با دامنه نرمال قند خون میتوانید به مقاله «آزمایش قند خون: دامنه نرمال و تفسیر» مراجعه کنید.
نگهداری و ذخیرهسازی انسولین لانتوس
نگهداری صحیح انسولین برای حفظ اثربخشی آن بسیار مهم است.
- قبل از باز کردن ویالها یا قلمهای لانتوس باز نشده باید در یخچال (در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد) نگهداری شوند. از یخ زدن انسولین جلوگیری شود؛
- پس از باز کردن پس از اولین استفاده ویال یا قلم لانتوس میتواند در دمای اتاق (زیر ۲۵ درجه سانتیگراد) یا در یخچال نگهداری شود. لانتوس معمولا تا ۲۸ روز پس از باز شدن پایدار است. پس از این مدت حتی اگر مقداری انسولین در آن باقیمانده باشد باید دور انداخته شود؛
- در طول سفر در طول سفر انسولین باید در یک کیسه عایق با بستههای ژل سرد نگهداری شود تا دما در محدوده مناسب حفظ شود. از قرار دادن انسولین در معرض نور مستقیم خورشید یا دمای شدید خودداری شود.
مهم است که تاریخ انقضای روی بسته بندی انسولین را بررسی کنید و از مصرف انسولین منقضی شده خودداری نمایید.
موارد منع مصرف و احتیاطها
- هیپوگلیسمی انسولین لانتوس نباید در زمان بروز هیپوگلیسمی فعال تزریق شود؛
- حساسیت مفرط لانتوس در افرادی که به انسولین گلارژین یا هر یک از اجزای آن حساسیت دارند، منع مصرف دارد؛
- کتواسیدوز دیابتی لانتوس برای درمان کتواسیدوز دیابتی، که یک اورژانس پزشکی است و نیاز به انسولین سریعاثر داخل وریدی دارد، مناسب نیست؛
- بیماری کلیوی یا کبدی در بیماران با مشکلات کلیوی یا کبدی، نیاز به انسولین ممکن است تغییر کند و نیاز به پایش دقیقتر و تنظیم دوز توسط پزشک وجود دارد؛
- بارداری و شیردهی کنترل قند خون در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین حیاتی است. انسولین به طور کلی درمان انتخابی برای دیابت بارداری است. لانتوس ممکن است در بارداری استفاده شود، اما تصمیم در مورد استفاده از آن باید با پزشک متخصص و بر اساس ارزیابی دقیق ریسک و منفعت انجام شود. اطلاعات کافی در مورد ترشح لانتوس در شیر مادر وجود ندارد، بنابراین در دوران شیردهی نیز باید با احتیاط و تحت نظر پزشک استفاده شود.
- کودکان لانتوس برای استفاده در کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱ از سن ۶ سالگی و در کودکان مبتلا به دیابت نوع ۲ از سن ۱۰ سالگی تایید شده است؛
- بیماری همزمان بیماریهای همزمان، عفونتها، جراحی، استرس و برخی داروها میتوانند بر نیاز به انسولین تاثیر بگذارند و نیاز به تنظیم دوز داشته باشند.
انسولین لانتوس (انسولین گلارژین) یک انسولین طولانیاثر مهم و پرکاربرد در مدیریت دیابت نوع ۱ و نوع ۲ است. مکانیسم اثر منحصر به فرد آن که منجر به آزادسازی آهسته و پیوسته انسولین میشود، مزایای قابل توجهی از جمله کنترل پایدار قند خون در طول شبانهروز و کاهش خطر هیپوگلیسمی را ارائه میدهد. تزریق یک بار در روز، استفاده از آن را برای بیماران تسهیل شده است.
6 نظر
[…] لانتوس و عوارض و کارکردهای آن میتوانید به مقاله «انسولین لانتوس (Insulin Lantus) یا انسولین گلارژین» مراجعه کنید.برای اطمینان بیشتر میتوانید اطلاعات […]
[…] گلارژین (لانتوس و […]
[…] آشنایی بیشتر با انسولین لانتوس میتوانید به مقاله «انسولین لانتوس (Insulin Lantus) یا انسولین گلارژین» مراجعه […]
[…] پرکاربردترین انسولینهای پایه، انسولین لومیر (Levemir) و انسولین لانتوس (Lantus) میباشند. در این گزارش به بررسی جامع و دقیق […]
[…] انسولین رگولار نسبت به انواع آنالوگ (مانند نوورپید، لانتوس و غیره) کمتر است و گاهی فقط به شکل ویال موجود […]
[…] قند خون در افراد دارای تشخیص دیابت، «قرص سینوریپا» و «انسولین لانتوس» به عنوان دو داروی پرکاربرد و مؤثر، جایگاه ویژهای در […]