همه‌چیز در مورد گلی کلازید: کاربردها، تاثیرات و عوارض

گلی کلازید یکی از داروهای رایج برای کنترل قند خون در افراد دارای دیابت نوع 2 است (تاکید بر این نکته مهم است که گلی کلازید برای افراد دارای دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین مناسب نیست). مکانیسم اصلی تاثیر این دارو افزایش ترشح انسولین در جریان خون و متعاقب آن کاهش قند خون است. این دارو متعلق به گروه سولفونیل اوره است که تاثیر عمده آن بر سلول‌های بتای لوزالمعده یا پانکراس به منظور تحریک ترشح بیشتر انسولین است. علاوه‌بر این، این دارو منجر به کاهش سطح گلوکوژنز در کبد می‌شود (گلوکوژنز به فرآیند تبدیل گلوکز (قند خون) به گلیکوژن به منظور ذخیره در کبد گفته می‌شود. این فرآیند در طی استراحت فعال می‌شود). بنابراین کاهش سطح گلوکوژنز به معنای کاهش ذخیره گلوکز در کبد است. توجه به این نکته مهم است که یکی از عوارض مهم مصرف قرص‌های خانواده سولفونیل افزایش وزن است (بنابراین برای آن دسته از افراد دارای تشخیص دیابت که وزن کمی دارند مفید می‌باشد).

داروهای دیابتی

موارد مصرف گلی کلازید

گلی کلازید (که با نام دیابزید نیز شناخته می‌شود) یک داروی خوراکی برای کنترل قند خون و مقابله با دیابت است که برای افراد دارای دیابت نوع دو تجویز می‌شود.  این دارو نقش بسیار مهمی در پیشگیری از عوارض دیابت همچون رتینوپاتی و نفروپاتی دارد. برای مطالعه بیشتر در مورد عوارض دیابت و قند خون بالا می‌توانید به مقاله «عوارض دیابت نوع ۲: شناسایی و پیشگیری از مشکلات جدی سلامتی» مراجعه کنید.

موارد منع مصرف قرص گلی کلازید

  • آلرژی   در صورتی که سابقه آلرژی یا حساسیت به گلی کلازید دارید بهتر است از مصرف آن خودداری کنید. همچنین، در صورت بروز هر نوع حساسیت پس از مصرف این قرص (مانند عارضه‌های پوستی، سرگیجه یا مشکلات تنفسی) حتما موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید؛
  • سابقه کتواسیدوز دیابتی    در صورتی‌که سابقه کتواسیدوز دیابتی هستید بهتر است از مصرف گلی کلازید خودداری نماید، چراکه ممکن است میزان اسید لاکتیک موجود در خون شما را افزایش دهد؛
  • مشکلات کلیوی  اگر سابقه مشکلات کلیوی (به هر دلیلی) دارید بهتر است از مصرف گلی کلازید خودداری نمایید؛ عمدتا به این دلیل که گلی کلازید از طریق ادرار دفع می‌شود و در صورت داشتن مشکل کلیوی منجر به تشدید مشکل می‌شود؛
  • نارسایی کبد  گلی کلازید از طریق کبد جذب و از طریق ادرار دفع می‌شود. بنابراین، در صورت داشتن هر نوع بیماری یا مشکل کبدی، مصرف آن باید با احتیاط و مشاوره کامل با پزشک باشد؛
  • بارداری و شیردهی.
تفاوت قرص دیازبید و متفورمین چیست؟ دیازبید نام دیگر گلی کلازید است. کارکرد اصلی گلی کلازید کاهش سطح قند خون پس از مصرف مواد خوراکی در افراد دارای دیابت نوع دو یا دیابت غیر وابسته به انسولین است. این دارو معمولا برای افرادی تجویز می‌شود که یا قادر به مصرف متفورمین نیستند یا متفورمین به تنهایی قادر به کاهش سطح قند خون آنها نمی‌شود.

عوارض گلی کلازید

گلی کلازید در سه دوز ۳۰، ۶۰ و ۸۰ میلی‌گرم در بازار دارویی کشور در دسترس است. همانند بسیاری از دیگر داروها دیابت، یکی از عوارض شایع گلی کلازید افت قند خون است. یکی دیگر از عوارض این دارو افزایش وزن و مشکلات گوارشی است. دیگر عوارض رایج گلی کلازید عبارتند از:

  • مشکلات پوستی (به‌عنوان مثال، راش یا حساسیت به نور)؛
  • مشکلات کبدی مانند یرقان؛
  • مشکلات گوارشی (به‌عنوان مثال، درد شکم)؛
  • اسهال، تهوع و سوء هاضمه.

 قرص گلی کلازید 60 برای چیست؟

قرص گلی کلازید۶۰ میلی گرم برای افراد دارای دیابت نوع دو تجویز می‌شود. مهم‌ترین تاثیر این دارو تحریک ترشح و تولید انسولین توسط سلول‌های بتای پانکراس به منظور کاهش میزان گلوکز خون است. توجه داشته باشید که مصرف این دارو حتما باید تحت نظر پزشک باشد و نیازمند رعایت رژیم غذایی و همچنین تحرک فیزیکی منظم به منظور حداکثرسازی تاثیر است.

قرص گلی کلازید 30 برای چیست؟

گلی  کلازید دارویی خوراکی برای مدیریت قند خون است که برای افراد دارای دیابت غیر وابسته به انسولین یا دیابت نوع دو تجویز می‌شود و عمدتا ماهیت عامل کمکی در درمان و کنترل قند خون دارد. علاوه‌بر تحریک ترشح انسولین، گلی کلازید حساسیت به انسولین را نیز افزایش می‌دهد.

بهترین زمان برای مصرف قرص گلی کلازید

گلی کلازید یکی از بهترین داروهای موجود برای کنترل قند خون افراد دارای دیابت نوع 2 است که عمدتا در مواردی تجویز می‌شود که متفورمین به تنهایی قادر به کنترل قند خون نبوده است. از منظر زمانی، فاصله زمانی میان مصرف قرص باید توسط پزشک شما تعیین شود، اما توجه داشته باشید که این دارو می‌بایست یک وعده در روز مصرف شود. همچنین، حتما باید گلی کلازید را پس از غذا مصرف کنید.

تداخلات دارویی گلی کلازید

گلی کلازید یکی قرص‌های رایج برای کنترل قند خون در افراد دارای دیابت نوع دو است. مکانیسم اصلی تاثیر این دارو افزایش ترشح انسولین توسط پانکراس و همچنین افزایش حساسیت به انسولین است. یکی از نکات بسیار مهم در مورد مصرف این دارو این است که گلی کلازید با بسیاری از داروها تداخل دارد که ممکن است اثربخشی آن را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهند. برخی از مهم‌ترین تداخلات دارویی گلی کلازید عبارتند از:

  • داروهایی که برای درمان آسم استفاده می‌شوند (به‌عنوان مثال، سالبوتامول)؛
  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی که مهم‌ترین آنها عبارتند از ایبوپروفن و آسپرین؛
  • داروهای درمان عفونت باکتریایی یا قارچی از جمله فلوکونازول و کلاریترومایسین؛
  • میکونازول، لیتیوم، سایمتیدین و رانیتیدین (این داروها می‌توانند تاثیر گلی کلازید را تشدید کرده  و منجر به افت شدید قند خون شوند)؛
  • قرص‌های استروئیدی مانند پردنیزولون؛
  • داروهای ضد انعقادی مانند باربیتورات‌ها، بتابلوکرها و آندروژن‌ها ممکن است احتمال عوارض ناخواسته گلی کلازید را تشدید کنند؛
  • فنیل بوتازون؛
  • برخی از داروهایی که برای درمان بیماری‌های قلبی و عروقی استفاده می‌شوند؛
  • برخی از داروهای کنترل فشارخون.

قرص گلی کلازید چاق کننده است؟

توجه داشته باشید که برخی از داروهای خوراکی موجود برای کنترل قند خون در افراد دارای دیابت نوع دو یا دیابت غیر وابسته به انسولین می‌توانند از طریق تحریک اشتها منجر به اضافه وزن و چاقی شوند که برخی از مهم‌ترین آنها عبارتند از گلی‌بن‌کلامید، گلی‌کلازید و پیوگلیتازون. افراد دیابتی باید توجه داشته باشند که افزایش وزن منجر به اختلال در کنترل قند خون آنها شده و بنابراین داشتن رژیم غذایی مناسب و همچنین تحرک فیزیکی کافی برای رسیدن به نتیجه مطلوب از اهمیت بالایی برخوردار است.

نحوه مصرف قرص گلی کلازید

همانند تمام داروهایی که نیازمند تجویز پزشک هستند، زمان و نحوه مصرف دارو حتما باید تحت نظارت پزشک شما تعیین شود. به طور معمول گلی کلازید باید یک یا دو بار در روز مصرف شود. در صورتی که پزشک توصیه کرده است که یکبار در روز مصرف شود، باید صبح همراه با صبحانه گلی کلازید را مصرف کنید. در صورتی که دوبار در روز تجویز شده است، باید یکبار صبح و یکبار عصر مصرف شود. توجه داشته باشید گلی کلازید باید حتما همراه با غذا مصرف شود.

دیابتانه در صورتی‌که زمان مصرف گلی کلازید را تغییر دهید احتمال افت شدید قند خون (هیپوگلیسمی) بسیار زیاد است. همچنین، باید توجه داشت که مصرف الکل احتمال بروز عوارض جانبی این دارو را افزایش می‌دهد.

برای مدیریت صحیح قند خون و قرار داشتن آن در بازه توصیه شده توسط پزشک مهم است که قرص گلی کلازید را در زمان‌های مشخصی از روز مصرف کنید. همچنین، در صورتی که وضعیت جسمی شما مناسب نیست یا دچار بیماری دیگری شده‌اید حتما با پزشک خود مشورت کنید چراکه ممکن است نیاز باشد به منظور پیشگیری از افت شدید قند خون مصرف گلی کلازید را بین 24 تا 48 ساعت قطع کنید.

قرص دیازبید را کی بخوریم؟

در ابتدا توجه داشته باشید که دیازبید نام دیگر قرص گلی کلازید است. همچنین تاکید بر این نکته مهم است که زمان مصرف دیابزید / گلی کلازید حتما باید توسط پزشک شما تعیین شود. در بیشتر موارد نیز باید به صورت روزانه و همراه با غذا مصرف شود (عمدتا وعده صبحانه).
به هیچ‌وجه قرص دیابزبید را نجوید چرا که شکستن یا خرد شدن آن باعث کاهش اثربخشی دارو می‌شود.
همچنین، آن گروه از افراد دارای تشخیص دیابت که قرص دیازبید / گلی کلازید مصرف می‌کنند بهتر است که قند خون خود را به صورت منظم سنجش نمایند و در صورت مشاهده هر نوع تغییر غیر عادی در قند خون موضوع را بلافاصله با پزشک خود مطرح نمایند.

 در صورت فراموشی مصرف گلی کلازید چه کنیم؟

اگر به هر دلیلی موفق به مصرف قرص گلی کلازید در زمان توصیه شده توسط پزشک نشدید به محض یادآوری آن را همراه با غذا مصرف کنید، ولی اگر نزدیک زمان مصرف دوز دیگر است، بهتر است آن را مصرف نکنید و همان دوز دوم را مصرف کنید. توجه داشته باشید که به هیچ وجه دو دوز را باهم مصرف نکنید.

Shekarban وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *