گلورنتا (Glorenta): کاربردها، زمان مصرف و عوارض
- Shekarban
- داروهای دیابتی
گلورنتا یکی از قرصهای رایج برای کنترل قند خون افراد دارای تشخیص دیابت نوع دو (یا دیابت غیروابسته به انسولین است). قرص گلورنت از ترکیب امپاگلیفلوزین و لیناگلیپتین (که هر دو نقش مهمی در کنترل قند خون دارند) تولید میشود. امپاگلیفلوزین به کلیهها امکان میدهد تا قند (گلوکز) موجود در خون را از طریق ادرار دفع کنند. لیناگلیپتین نیز از طریق تاثیر بر عملکرد جزایر لانگرهانس تولید و ترشح انسولین را افزایش میدهد. بنابراین، مکانیسم عمل گلورنتا به اینصورت است که امپاگلیفلوزین بازجذب قند (گلوکز) از طریق کلیهها را کاهش میدهد و لیناگلیپتین از طریق مهار آنزیم دی پپتیدیل پپتیداز باعث کاهش سطح قند خون میشوند.
انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده یا پانکراس تولید و ترشح میشود و به بدن امکان میدهد تا از گلوکز (قند) بهعنوان منبع انرژی استفاده کند. به اینصورت که بدن از انسولین به عنوان کلید ورود گلوکز از جریان خون به درون سلول استفاده میکند و از این طریق موجب مدیریت قند خون و تامین انرژی بدن میشود. بنابراین، در صورتی که انسولین کافی در جریان خون وجود نداشته باشد، قند خون به تدریج شروع به افزایش میکند و در نهایت ختم به بیماری دیابت میشود. هورمون انسولین توسط سلولهای بتای جزایر لانگرهانس پانکراس (لوزالمعده) تولید و ترشح میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد انسولین میتوانید به مقاله «انواع انسولین» مراجعه کنید.

نامهای تجاری گلورنتا
گلورنتا با نام های تجاری دیگر مانند امپاجنت نیز در بازار ایران شناخته میشود و به دو صورت قرص 10/5 میلیگرم و قرص 25/5 میلیگرم در دسترس است.
موارد مصرف گلورنتا
دیابت نوع 2 یا دیابت غیروابسته به انسولین یکی از رایجترین بیماریهای سراسر جهان است که عمدتا ناشی از سبک زندگی نامناسب (نداشتن تحرک فیزیکی کافی و تغذیه نامناسب) است. نشانه بارز این بیماری افزایش بیش از حد قند خون به علت اختلال در عملکرد هورمون انسولین است. خوشبختانه امکان درمان و بازگشت دیابت نوع 2 در اکثر موارد وجود دارد. روش اصلی درمان دیابت نوع دو نیز مصرف قرصهای کاهنده قند خون است. یکی از داروهای موثر در این زمینه قرص گلورنتا است که حاوی امپاگلیفلوزین و لیناگلیپتین میباشد. امپاگلیفلوزین در دسته داروهای کاهنده قند خون از خانواده سولفونیل اورهها قرار دارد که بر بازجذب قند خون در کلیه تاثیر میگذارد. لیناگلیپتین نیز موجب ترشح بیشتر هورمون انسولین میشود.
بر اساس آنچه مطرح شد، گلورنتا برای کنترل قند خون در بزرگسالان دارای تشخیص دیابت نوع 2 استفاده میشود. این دارو بهویژه برای آن دسته افراد دارای تشخیص دیابت مناسب است که قند خون آنها با متفورمین به تنهایی به اندازه کافی کنترل نمیشود و به درمان اضافی با یک مهارکننده SGLT2 مانند امپاگلیفلوزین نیاز دارند.
مزایای گلورنتا
- کنترل موثر قند خون ترکیب امپاگلیفلوزین و متفورمین به کنترل بهتر قند خون در مقایسه با مصرف هر یک از داروها به تنهایی کمک میکند؛
- کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی بالا بودن قند خون برای مدت طولانی میتواند منجر به عوارض گوناگونی شود که یکی از مهمترین آنها بیماریهای قلبی و عروقی است. این موضوع به خوبی اثبات شده است که امپاگلیفلوزین موجود در گلورنتا ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را در افراد دارای تشخیص دیابت کاهش میدهد.
برای آشنایی بیشتر با عوارض دیابت نوع 2 میتوانید به مقاله «عوارض دیابت نوع 2: شناسایی و پیشگیری از مشکلات جدی سلامتی» مراجعه کنید.
- کمک به کاهش وزن مهار کنندههای SGLT2 مانند امپاگلیفلوزین میتوانند منجر به کاهش وزن جزئی شوند، که میتواند برای افراد دارای تشخیص دیابت که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، مفید باشد (منبع).

عوارض مصرف گلورنتا
همانند بسیاری از داروهای دیگر مصرف گلورنتا (یا همان امپاجنت) نیز ممکن است در کنار اثرات درمانی دارای یکسری عوارض باشد. هرچند که در بشتر موارد مصرف گلورنتا منجر به هیچ عارضهای نمیشود، اما در این بخش عوارض رایج مصرف گلورنتا بررسی شدهاند.
- یکی از عوارض جانبی شایع گلورنتا عبارت است از عفونتهای دستگاه ادراری، عفونتهای قارچی دستگاه تناسلی، افزایش ادرار، و عوارض گوارشی مانند تهوع، استفراغ و اسهال است.
- عارضه جانبی جدی اما نادر دیگر گلورنتا، اسیدوز لاکتیک (به دلیل متفورمین) است. علائم آن شامل خستگی شدید، ضعف، درد عضلانی، مشکل در تنفس، درد معده و سرگیجه است. در صورت بروز این علائم، میبایست فورا به پزشک مراجعه کرد؛
- کتواسیدوز دیابتی (به دلیل وجود امپاگلیفلوزین) نیز یک عارضه جانبی نادر اما جدی مصرف گلورنتا است. علائم آن شامل تهوع، استفراغ، درد معده، خستگی، و مشکل در تنفس است. در صورت بروز این علائم نیز میبایست فورا به پزشک مراجعه کرد.

موارد احتیاط و هشدارها
افراد دارای بیماری کلیوی شدید یا اسیدوز متابولیک نباید گلورنتا مصرف نمایند (منبع).
همچنین، پیش از شروع مصرف گلورنتا، پزشک خود را در مورد تمام شرایط پزشکی خود، از جمله مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، بیماری قلبی، و سابقه کتواسیدوز دیابتی مطلع کنید، چراکه وجود این بیماریها و مشکلات موجب افزایش احتمال بروز عوارض میشود (منبع). علاوهبر این، در صورت داشتن سابقه جراحی یا دریافت مداخلات پزشکی خاصی که شامل تزریق ماده حاجب یددار میشود، ممکن است نیاز به قطع موقت گلورنتا باشد (منبع).
تداخلات دارویی گلورنتا
گلورنتا ممکن است با برخی داروهای دیگر تداخل داشته باشد، از جمله داروهای دیورتیک (ادرارآور)، انسولین، و برخی داروهای فشار خون (منبع). مهم است که پزشک خود را در مورد تمام داروهایی که مصرف میکنید، از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه (OTC) و مکملهای گیاهی، مطلع کنید (منبع).
- آندروژنها توجه داشته باشید که آندروژنها بر مکانیسم اثر داروهای کاهنده قند خون تاثیر میگذارد؛
- داروهای کاهش فشارخون برخی از داروهای کاهنده قند خون موجب تشدید عوارض داروهای کاهش فشار خون میشوند؛
- کورتیکواستروئیدها مصرف داروهای حاوی این ماده موثره موجب کاهش تاثیر داروهای کاهنده قند خون میشود؛
- کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین و پریمیدون مصرف این داروها ممکن است مقدار لیناگلیپتین موجود در خون را کاهش دهند؛
- ریفامپیسین و ریفامپین مصرف این داروها ممکن است مقدار لیناگلیپتین موجود در خون را کاهش دهند؛
- ریتوناویر مصرف این دارو نیز ممکن است مقدار لیناگلیپتین موجود در خون را افزایش دهد؛
- بوسنتان، دابرافنیب، دفراسیروکس، سیلتوکسیمب و توسیلیزومب مصرف این دارو نیز ممکن است مقدار لیناگلیپتین موجود در خون را کاهش دهد.
مقدار و نحوه مصرف گلورنتا
گلورنتا معمولا باید دوبار در روز همراه با غذا مصرف شود (منبع).
دوز مصرف گلورنتا توسط پزشک و بر اساس شرایط شما تعیین میشود (منبع).
مهم است که گلورنتا را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید و از تغییر دوز یا قطع دارو بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.